top of page
Пошук
  • Фото автораВеликомлинівецька ЗОШ-ДНЗ

ШАНОВНА ГРОМАДО, QUO VADIS (КУДИ МИ ЙДЕМО)?

Звертаємося до усіх, кого це може стосуватися, з проханням і криком душі про допомогу, оскільки в селі Великі Млинівці Кременецького району Тернопільської області ВЛАДА ХОЧЕ ЗАКРИТИТИ, або ще як це називають «ОПТИМІЗУВАТИ» ВЕЛИКОМЛИНІВЕЦЬКУ ПОЧАТКОВУ ШКОЛУ!!! Вже назначила навіть міська рада Кременецької ОТГ громадські слухання та обговорення на 17 квітня на 17 год за адресою школи: http://kremenetska.gromada.org.ua/news/1617368476/. Вдумайтеся, школу, де є все: належні навчальні класи, сучасна техніка, меблі та зручні ортопедичні парти, комп’ютери, інтернет, безкоштовний Wi-Fi-сигнал по школі, оргтехніка, проектор, сучасні дошки, перекрито дах школи, замінено вікна та двері на металопластикові, зроблені сучасні ремонти, є внутрішній санвузол, зроблено прибудову котельні, де функціонує система опалення, збудовано технічне приміщення для зберігання палива та інвентарю, дитячі бібліотеки у кожному класі, професіонали педагоги, з чималим стажем роботи, їдальня, де готують смачні та гарячі обіди. Всі ремонти, придбання меблів і інші роботи лягали на плечі батьків, вчителів, частково місцевої влади, щось виділялося з централізовано, а щось робилося роками за рахунок меценатів. На все це витрачено понад 70 тисяч гривень!!! Біля школи є сучасний дитячий майданчик, стадіон, незавершено будівництво стадіону зі штучним покриттям та павільйону. Все це робилося роками, і все це треба враз перекреслити, знищити, «оптимізувати»?!! Тому, герої нашої історії сьогодні − наші ДІТИ, яких ПОЗБАВЛЯЮТЬ ЗДОБУВАТИ ПОЧАТКОВУ ОСВІТУ НЕПОДАЛІК ДОМУ. Навчання у школі розпочинається у 9 год. Нам пропонують «оптимізацію»добиратися вщент переповненим ранковим автобусом (якщо вистачить нам місць) до інших шкіл, тоді коли весь світ охопила КОРОНАВІРУСНА ПАНДЕМІЯ і є певні обмеження для перевезення пасажирів та поряд інші люди їдуть по своїх справах: хтось до праці, хтось ще кудись… В кожного – свою дорога… Але діти повинні добиратися до школи з максимальною віддаленістю до 6 км з усіх сіл у міські школи!!! Цікаво, чи вистачить усім місць? У скільки змін вчитимуться: 2-3? О котрій підіймати сонного «першачка» чи молодшого школяра: о 6, 7 годині ранку, аби підлаштуватися під рейсовий автобус, який відправляється з села о 7.40 год ранку та наступний о 9 год, а навчання у школі о 8.30 год ранку?... А ще одягнути на спину важкий рюкзак, який ледь не наполовину ваги самого учня!!! А тепер дорога додому. Як дістатися, адже не завжди розклад руху автобусів підлаштований під розклад уроків дітей, автобус з міста відправляється о 13.15 год, 14.52 год та 16.10 год. Особливо, «оптимізовано» в холодну пору року, стояти одній малолітній дитині на автобусній зупинці у мороз? Стоп! Але ж як відпускати самих дітей, без супроводу дорослих у міську школу, адже часто ЗМІ РЯСНІЮТЬ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО КІДНЕПІНҐ (ВИКРАДЕННЯ ДІТЕЙ)?!

ПОГЛЯНЕМО НА ЯКІСТЬ ОСВІТИ: ЧИ ЗМОЖЕ ФІЗИЧНО ВЧИТЕЛЬ ВЕЛИКОЇ МІСЬКОЇ ШКОЛИ ЗА 40 (45) ХВИЛИН ОХОПИТИ ТА ФІЗИЧНО ПОДАТИ НАВЧАЛЬНИЙ МАТЕРІАЛ 30 УЧНЯМ У КЛАСІ, ЯК МІНІМУМ?!! ТОДІ, ЯК В СІЛЬСЬКІЙ ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ, ДЕ МЕНШЕ ДІТЕЙ ЗРОБИТИ ЦЕ ПІД СИЛУ ПЕДАГОГУ!!!

І ще одне − наші ДОРОГИ! Так, добре де є вони! Але є і села де немає їх, де не тільки позашляховик не проїде, а не виїхати і підводою, бо їх там – просто немає!!! І це така сучасна НУШ? Турбота про дітей, про майбутнє країни − України, і нації взагалі! Так, в аспекті конституційного подання положення частини третьої статті 53 Конституції України:Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах”. У контексті частин першої, другої, четвертої зазначеної статті необхідно розуміти так: доступність освіти як конституційна гарантія реалізації права на освіту на принципах рівності, визначених статтею 24 Конституції України, означає, що нікому не може бути відмовлено у праві на освіту, і держава має створити можливості для реалізації цього права.

Стаття 26. Загальної декларації (Конвенції ООН) з прав людини говорить:

1. Кожна людина має право на освіту. Освіта повинна бути безкоштовною, хоча б початкова і загальна. Початкова освіта повинна бути обов’язковою. Технічна і професійна освіта повинна бути загальнодоступною, а вища освіта повинна бути однаково доступною для всіх на основі здібностей кожного.

2. Освіта повинна бути спрямована на повний розвиток особистості і збільшення поваги до прав людини і основних свобод. Освіта повинна сприяти взаєморозумінню, терпимості і дружбі між усіма народами, расовими або релігійними групами і повинна сприяти діяльності Організації Об’єднаних Націй по підтримуванню миру.

3. БАТЬКИ МАЮТЬ ПРАВО ПРІОРИТЕТУ У ВИБОРІ ВИДУ ОСВІТИ ДЛЯ СВОЇХ МАЛОЛІТНІХ ДІТЕЙ!!!

Звідси випливає, право дитини на освіту відіграє важливу роль у формуванні суспільства. Діти – майбутнє України. Їм обов’язково доведеться брати участь у діяльності та розвитку держави. Освічені діти сьогодні – запорука успішної країни завтра. Тому соціальна та правова підтримка дитинства є пріоритетним напрямом у досягненні поставлених державою цілей. Право на освіту є основоположним соціально-культурним правом, що забезпечує стабільний розвиток молодого покоління. НАВІЩО ТОДІ ЦЕ ПРАВО ВІДБИРАТИ У ДІТЕЙ, ВЧИТЕЛІВ ТА БАТЬКІВ ТА ПОРУШУВАТИ ЦІ НОРМИ?!!

Всебічний розвиток дитини, як члена суспільства повністю залежить від можливості повною мірою реалізовувати свої права. Якісна початкова освіта надає дітям рівні вихідні шанси і дозволяє досягнути успіху на наступних етапах навчання. Вони мають право на повноцінну освіту з раннього віку. Основою реалізації прав дітей на освіту є велика кількість нормативних актів як в Україні, так і у світі. Так чому дітей позбавляти права здобувати освіту у своєму селі, де є всі умови?.. Чим керується влада? І що чекає нас завтра?.. QUO VADIS (КУДИ МИ ЙДЕМО)?

ХОЧЕТЬСЯ ВІРИТИ, ЩО ПЕРЕМОЖЕ ЗДОРОВИЙ ГЛУЗД ТА ПРАВОВІ НОРМИ!!! І ДІТИ ЗДОБУВАТИМУТЬ ПОЧАТКОВУ ОСВІТУ В СВОЄМУ СЕЛІ,А НЕ ЗА 6 КМ ВІД ВЛАСНИХ ДОМІВОК!!!


З повагою та криком душі, надією на залишення здобуття початкової освітиу власному селі УЧНІ, ВЧИТЕЛІ Великомлинівецької початкової школи,

БАТЬКИ УЧНІВ, жителі села …




















26 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Tumblr Social Icon
  • Instagram
bottom of page